Page content

6 leuke spelletjes bij een regenachtige dag

6 leuke spelletjes bij een regenachtige dag

6 Leuke spelletjes bij een regenachtige dag!

Saai, hè, regen en kou? Kinderen die het liefst buiten spelen kunnen zich soms zo vervelen in deze koude maanden! En dat is logisch, want alle activiteiten die ze in de zomer graag doen zijn binnen vaak niet mogelijk. Dus zullen jullie samen op zoek moeten naar manieren om ook in deze koude periode bezig te blijven. In dit blog vind u leuke spelletjes, makkelijk te maken met materiaal wat eigenlijk meestal voorradig is.

Wij weten wel raad met regenachtige dagen; er zijn allerlei leuke uitjes die je met dit slechte weer kunt plannen. Maar soms heb je ook wel eens zin om gewoon lekker thuis te blijven. Daarom hebben we 6 super toffe activiteiten voor je op een rijtje gezet, om het binnen spelen met de kids extra leuk te maken. Van spelletjes tot knutselwerkjes: voor iedereen vind je in deze lijst wat wils. Je zult vanzelf zien dat de kinderen van de herfst en winter gaan houden!

1. Binnen tennissen met ballonnen

ballontennis

Tennissen of badmintonnen zijn in de zomer natuurlijk populaire buitenactiviteiten. Maar ook in de winter kun je tennis binnen spelen, zonder het risico te lopen dat al je vazen en andere breekbare spullen binnen no-time aan diggelen liggen.

In plaats van echte tennisballen gebruik je namelijk ballonnen! Die wegen niks en vormen dus niet zo’n groot gevaar voor je interieur. Ook kun je ze makkelijker onderscheppen als ze toch op die ene dure vaas af dreigen te vliegen.

Het leuke aan deze variant van tennis is dat je alle benodigdheden samen met je kids in elkaar kunt knutselen. De tennisrackets maak je heel simpel van kartonnen bordjes waar je een ijsstokje aan vast plakt als handvat. Op de bordjes zelf kunnen de kinderen een tekening maken, zodat ze allemaal hun eigen racket hebben.

De kinderen spelen een toernooi tegen elkaar: 1 tegen 1, of in teams van 2 tegen elkaar. Blaas een ballon op, schuif de salontafel aan de kant en tennissen maar!

2. Een toren van ijs

ijsblok

Als de kinderen avontuurlijk zijn aangelegd en van ontdekken houden (welk kind houdt daar eigenlijk niet van?) is dit een super leuke activiteit voor een regenachtige dag.

Deze activiteit vergt wel wat voorbereiding, maar de kids zullen er lang plezier van hebben. Het enige wat je nodig hebt is een grote staande plastic container (bijvoorbeeld een bak die bedoeld is voor spaghetti) en een aantal verschillende voorwerpen die je in kunt vriezen.

Je maakt de ijstoren door steeds een laag water in de bak te laten lopen en er dan wat voorwerpen in te doen. Als de laag is bevroren haal je de bak uit de vriezer en doe je de volgende laag met voorwerpen er bovenop. Zo ga je verder totdat je een groot ijsblok hebt dat vol zit met dingen die ze eruit kunnen hakken.

(Als een grote staande bak niet in je vriezer past, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een brede, platte bak te nemen!)

Leg een zeil of tafelkleed op de eettafel, en zet de ijstoren op tafel. Om het water op te vangen dat er vanaf komt, leg je een grote glazen of plastic schaal onder de toren, zodat het geen natte bende wordt.

Nu kunnen ze aan de slag! Geef de kids gereedschappen om mee te werken: plantenspuiten en pipetjes met warm water en een houten hamertje tik-hamer om op het blok in te hakken. Ze zullen het super leuk vinden om zo veel mogelijk voorwerpen uit het ijs tevoorschijn te halen. Zelfs met ijs kunnen de kinderen dus binnen spelen!

3. Maak zelf een houder voor vogelvoer

vogelvoer

In de winter wordt het voor de vogeltjes natuurlijk steeds moeilijker om eten te vinden, en de kinderen vinden het ongetwijfeld super leuk om ze daarbij een handje te helpen. Samen houders maken voor vogelvoer is hartstikke makkelijk en een leuke activiteit voor als het buiten slecht weer is!

Lege wc-rollen zijn in ieder huishouden te vinden, net als pindakaas en een stuk lint of touw. Ook heb je natuurlijk vogelzaad nodig: dat is niet duur en bij iedere dierenwinkel te vinden.

Het maken van deze rolletjes met vogelvoer is best een beetje een vies werkje, dus zorg ervoor dat iedereen oude kleding aan heeft en dat er een tafelkleed op tafel ligt. De kinderen zullen het juist heerlijk vinden dat ze een keer lekker mogen viezeriken!

Het maken van deze vogelvoerhouder is simpel: smeer de lege wc-rollen in met een dikke laag pindakaas. Rol ze vervolgens in het vogelzaad, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Een stuk touw erdoor en ophangen maar! Lol voor de kids en smullen voor de vogels.

4. Maak een wollen laserdoolhof

laserdoolhof wol

De kinderen hebben vast wel eens een spannende film gezien, waarin de hoofdrolspeler ’s nachts gevangen zit in een ruimte die beveiligd wordt door laserstralen die een alarm laten afgaan als je er doorheen loopt. Super spannend, en proberen de lasers te ontwijken is een moeilijke opgave.

Hebben ze dat altijd al een keer zelf willen proberen? Dat kan, gewoon thuis! Het enige dat je nodig hebt is een grote bol wol en een rol plakband. Door het hele huis heen span je draden met de wol, op allerlei verschillende hoogtes en zowel horizontaal als diagonaal. De trap op of af; je kunt het zo gek niet bedenken.

Aan de kinderen de taak om het hele parcours af te leggen en daarbij zo min mogelijk in contact te komen met de draden. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel eerst hun beste spionnenpak aantrekken. binnen spelen wordt zo extra spannend. Wie het snelst de schat aan het einde van de hindernisbaan bereikt, wint!

5. Een raamschildering maken

raamschildering

Een raamschildering die gemaakt is door de kids is een leuke manier om het huis op te fleuren. Het is een beetje hetzelfde als een tekening aan de muur, maar voor de kinderen toch net even wat leuker om te maken! Ze zijn het natuurlijk niet gewend om op zo’n oppervlak te schilderen, dus het is toch net even wat anders dan een middagje ‘gewoon’ verven.

Spreek van tevoren af op welk raam de kinderen een kunstwerk mogen gaan maken. Op de grond onder het raam leg je kranten neer, en de kinderen doen een schort aan zodat hun kleren niet al te vies worden. Voor de schildering kunnen ze gewoon acrylverf gebruiken, die je op veel plaatsen kunt kopen.

Laat ze van tevoren eerst oefenen met potloden op papier, zodat ze (eventueel samen) kunnen beslissen wat ze precies gaan schilderen. Daarna mogen ze ‘voor het echie’ op het raam. Je kunt eventueel tape gebruiken om vormen af te plakken die ze kunnen inkleuren. Als de verf droog is trek je de tape eraf en voilà!

6. Toffe activiteiten met gekleurde tape

gekleurde tape

Die tape die je net voor je raamschildering hebt gebruikt brengt ons meteen bij de volgende activiteiten. Een rol gekleurde tape kan namelijk gebruikt worden voor allerlei verschillende spelletjes op de grond, waar de kids uren zoet mee zullen zijn.

Je kunt de tape bijvoorbeeld gebruiken om op de grond een hinkelbaan af te plakken; zo kunnen  de kids een geliefde buitenactiviteit ook binnen spelen. Of plak een zigzaggende lijn op de grond en daag de kinderen uit: kunnen zij voetje voor voetje op de lijn balanceren? Wie de minste misstappen zet wint!

Nog een leuk idee: een pompom-bolletjes race! Spelletjes spelen vinden volwassenen ook erg leuk. Dus vraag je papa of mama om mee te doen. Je kunt de lijn die je net op de grond hebt geplakt gewoon laten zitten. Plak er nog eentje naast in een andere kleur (of nog een derde als er drie kinderen zijn) en geef de kids ieder een rietje en een pompom-bolletje. Met het rietje moeten ze proberen het pompom-bolletje over de lijn te blazen. Eens kijken wie de snelste is!

Comment Section

0 reacties op “6 leuke spelletjes bij een regenachtige dag

Plaats een reactie


*