Page content

Leuke speltips waarmee je ruzie voorkomt op de achterbank!

Leuke speltips waarmee je ruzie voorkomt op de achterbank!

Op vakantie zijn is heerlijk. Maar op vakantie gaan brengt de nodige stress met zich mee. Zoals ‘Hoe zorg je dat je kroost op de achterbank gezellig blijft, zonder gedoe?’ We hebben 20 spel tips voor leuke activiteiten op de achterbank verzameld. Ook hebben we op deze pagina een blog staan waar u voor elke leeftijd leuke apps en spelletjes voor op de tablet kunt vinden.

 1. Co-chauffeur

Maak de kinderen co-chauffeur door ze een eigen routekaart te geven. De ANWB heeft kinderroutekaarten digitaal. Geef op de kaart bijzondere locaties aan en geef ook aan waar je van plan bent om te stoppen voor een pauze. Door de kinderen een blanco schrift te geven, kan elk kind zijn eigen reisdagboekje bijhouden.

 1. Fantasie verstoppertje

Speler 1 verzint een plek in huis waar hij zogenaamd verstopt zit. Dit kan overal zijn, dus ook een klein laatje of de wasmachine. Immers in je fantasie kan alles. Speler 2 mag nu vragen stellen, zoals ben je in de keuken? Door gerichtere vragen te stellen kunnen ze ontdekken waar speler 1 verstopt zit. Bij oudere kinderen kun je het moeilijker maken door te zeggen nee daar moet je links of rechtsaf.

 1. Bingo met nummerbordenBingo met nummerborden

Klik hier voor het bingo vel welke u kunt uitprinten met de getallen 01 t/m 99. Ieder kind krijgt zijn eigen bingo kaart en gaat op de nummerborden kijken of hij de cijfercombinatie kan vinden. Het kind wat het eerst een rij vol heeft roept BINGO en heeft gewonnen.

 1. Letter spellen

Je kunt letter spellen zo moeilijk maken als je wilt, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als ze jonger zijn dan moeten ze bijvoorbeeld een woord zeggen als ‘slang’ het volgende kind begint dan een woord met de g. En ga zo verder. Als ze al wat ouder zijn dan kun je ook zeggen dat ze twee woorden in een woord moeten bedenken bijvoorbeeld ‘woonboot’ het volgende kind begint dan een woord met boot, bijvoorbeeld ‘boothuis’.

 1. Samen een verhaal verzinnen

Kinderen hebben een rijke fantasie, daar kun je met dit spel optimaal gebruik van maken. Het is helemaal leuk als iemand mee schrijft in een schrift. Samen ga je een verhaal maken, door om de beurt een zin te maken, die aansluit bij de vorige. Papa begint bijvoorbeeld met ‘we zitten in de auto’, de volgende zegt ‘we gaan op vakantie’ en ga zo maar verder.

 1. Ra Ra Wie is hetSpel 'wie ben ik'

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je het zo moeilijk maken als je wilt. Neem een stapel met notitieblokjes mee en teken of schrijf er een woord of een bekend persoon o  p. Bijv. disney figuren, dieren, BN’ers. Plak dit briefje vervolgens bij de persoon naast je op het hoofd en diegene mag vragen stellen om te proberen te achterhalen wat er op het briefje staat.

 1. Ik zie, ik zie wat jij niet zietIk zie ik zie wat jij niet ziet

Dit spelletje zal bij iedereen bekend zijn. Speler 1 zegt: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is …’ en vult een kleur in, bijvoorbeeld ‘rood’.  Vervolgens gaan de andere spelers raden wat hij of zij heeft gezien. Je kunt met ‘warm’ en ‘koud’ aangeven of de radende spelers in de buurt zitten. De speler die het heeft geraden is vervolgens aan de beurt.

 1. Steen, papier, schaar

Een klassieker! Elke speler zegt hardop: ‘papier, steen schaar’ en maakt de bijbehorende handbeweging. ‘Papier’ is een vlakke hand, ‘steen’ is een vuist en ‘schaar’ is twee vingers uit elkaar zoals een schaarbeweging. Doe dit tegelijk. Je kiest dus voor één van de drie bij elke ronde en dan geldt het volgende:

 • Steen verlaat schaar
 • Schaar verslaat papier
 • Papier verslaat steen

Als je allebei hetzelfde hebt (bijvoorbeeld allebei ‘steen’) dan is het gelijkspel.

 1. Door fluister spel

Speler 1 fluistert een verhaaltje in het oor van speler 2. Speler 2 moet dit weer fluisteren aan speler 3, enzovoorts. De laatste speler moet het verhaaltje hardop vertellen en dan hoort iedereen wat er allemaal is veranderd in het verhaal.

Wanneer de kinderen kunnen lezen, dan zou je voor de reis alvast enkele verhaaltjes kunnen uitprinten.

 1. Helaas gelukkig spel

Kinderen kunnen positief denken met het spel ‘helaas-gelukkig’ en het kan tot hilarische voorstellingen leiden. Speler 1 begint een zin met ‘Helaas’ en bedenkt dan iets. Bijvoorbeeld: ‘Helaas…worden we aangevallen door een krokodil’. Speler 2 antwoordt daarop bijvoorbeeld: ‘Gelukkig….heb ik les gehad in het temmen van krokodillen.’ De kinderen mogen van alles bedenken, het kan niet gek genoeg!

 1. KleurenspelKleurenspel achterbank

Alle spelers kiezen een eigen kleur. Vervolgens zet je een stopwatch op bijvoorbeeld 3 minuten en de speler die in die 3 minuten de meeste auto’s in zijn of haar kleur heeft geteld, is de winnaar. Zo simpel kan het zijn!

12.  Geen ja, geen nee, geen uhhhh

Je moet proberen om de tegenspeler JA of NEE  of UHHH te laten zeggen en voorkomen om zelf JA of NEE of UHHH te zeggen wanneer het jouw beurt is om te spelen. Floepen de woorden toch uit je mond dan ben je af.

 1. Ik ga op vakantie en neem mee

Als je aan de beurt bent begin je met deze zin en maak je een woord aan de ketting vast, de volgende moet jouw woord meenemen en een woord toevoegen. Je moet dus goed onthouden wat er gezegd wordt! Als je het niet meer weet of je vergeet een woord ben je af. Als variant kun je ook spelen dat je alleen woorden mag zeggen die met de eerste letter van je naam beginnen. Dus Bas neemt een boot, boter, bus, brinta, biefstuk mee op vakantie.

 1. Kenteken plaat spel

Maak van de letters van een kenteken een woord. Bijvoorbeeld JE-14-PT wordt bijvoorbeeld Jan Eet Pasta Thuis.

 1. Raad het automerkRaad het automerk

Laat de kinderen raden welke auto ze voor zich zien rijden. Of spreek af dat je alle Renaults gaat tellen die je tegen komt voor een bepaalde tijd en daarna mag de winnaar kiezen welk merk auto je daarna gaat tellen.

 1. Rijmspel

De eerste speler noemt een woord, bijvoorbeeld gruis, en de anderen spelers reageren om beurten met een rijmwoord (pluis, gekkenhuis). Degene die binnen twintig seconden geen nieuw rijmwoord meer weet, valt af, en degene die het laatste rijmwoord noemt, verdient een punt.

 1. Achteruit spellen

Speler 1 noemt een woord van maximaal tien letters (bijvoorbeeld tunnel) dat speler 2 achterstevoren moet spellen: l-e-n-n-u-t. Als die dat foutloos binnen tien seconden doet, verdient hij een punt. Speler 2 bedenkt na afloop van zijn beurt een nieuw woord voor de volgende. Het spel werkt goed met woorden voor de dingen die buiten te zien zijn.

De jongere kinderen geef je een woord wat ze vooruit kunnen spellen.

 1. Het sttttt spelHet sttttt spel

Uitgespeeld en geen inspiratie meer? Speel dan het stttt spel. Wie het langste stil blijft. Om het spel lang vol te kunnen houden, kun je dingen gebruiken die je onderweg tegen komt. Bijvoorbeeld bij het zien van een koe houdt iedereen zijn mond en je mag pas weer praten bij het zien van een kerk. Voor kinderen een spel waar ze wel even zoet mee zijn, want het is altijd spannend wie als eerste de kerk ziet. Voor ouders levert het de welverdiende rust op.

 1. Wie lacht is af

Buikpijn van het lachen gegarandeerd! Om de beurt wordt iemand aangewezen die juist niet mag lachen. Door moppen te vertellen, gekke gezichten te trekken en rare vragen te stellen moeten de anderen hem aan het lachen krijgen. Je kunt voor de vakantie bijvoorbeeld een moppenboekje aanschaffen die je hierbij prima kunt gebruiken.

 1. VerrassingstasVerrassingstas

Maak voor elk kind een eigen tas met leuke puzzelboekjes en/of leesboekjes voor de leeftijd van je kind. Wat kleurpotloden/stiften erbij. Vul het eventueel aan met een paar kleine cadeautjes waarbij ze bijvoorbeeld elke keer als je weer verder gaat rijden na een stop een cadeau mogen open maken.

Voor de ideeën voor apps voor op de tablet verwijzen wij u graag naar het blog ‘leuke en leerzame apps voor uw kinderen voor op de tablet’.

Comment Section

0 reacties op “Leuke speltips waarmee je ruzie voorkomt op de achterbank!

Plaats een reactie


*